Εργαζόμενη φυλακίστηκε επειδή ήπιε καφέ με συνάδελφό της!  

Απάντησε χωρίς να ερωτηθεί η Λου

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ

Μπορεί μια γυναίκα να ρισκάρει τη ζωή της γιατί «τόλμησε» να πιει έναν καφέ με έναν συνάδελφο σε δημόσιο χώρο; Στη Σαουδική Αραβία του 2008 μπορεί, χωρίς να το πολυκαταλάβει, μπερδεμένη ανάμεσα στην -ενδεχομένως- δυτική κουλτούρα της, αλλά και στο τι ισχύει σε μια άλλη πόλη της ίδιας χώρας...

Κάπως έτσι θα έλεγε κανείς με δυο λόγια την ιστορία της 37χρονης Γιάρα, που είναι στέλεχος οικονομικής εταιρείας και μητέρα τριών παιδιών, με διπλή υπηκοότητα, αμερικανική (γεννημένη στη Λιβύη από Ιορδανούς γονείς και μεγαλωμένη στη Γιούτα) και σαουδαραβική (από τον σύζυγό της, που είναι από την Τζέντα, όπου και κατοικεί η οικογένεια).

Η γυναίκα αυτή, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Corriere della Sera», συνελήφθη στις 4 Φεβρουαρίου επειδή μέρα-μεσημέρι έπινε καφέ σε μια μοντέρνα καφετέρια, στο Ριάντ, με Σύρο συνάδελφό της στον τομέα όπου κάθονται «οικογένειες» (έναντι εκείνου που είναι «μόνο για άνδρες»).

Συνηθισμένη από τις ΗΠΑ, αλλά και από την Τζέντα, δεν το πολυσκέφθηκε να κατέβει με τον συνάδελφό της στο ισόγειο του κτιρίου όπου στεγάζεται η εταιρεία τους, φορώντας φυσικά την αμπάγια (το μαύρο μακρύ ένδυμα) και το χιτζάμπ (το αντίστοιχο κάλυμμα της κεφαλής).

Ωστόσο, ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στην «Επιτροπή για την προώθηση της ηθικής και την πρόληψη των κακών συνηθειών» ήταν αρκετό για να αρχίσει η περιπέτειά της.

Αστυνομικός του τμήματος ηθών «έσπευσε στο σημείο», απομάκρυνε τον συνάδελφό της και της ζήτησε να υπογράψει μαρτυρία μεταμέλειας. Μετά την άρνησή της (πολύ απλά γιατί δεν διαβάζει αραβικά) διακομίστηκε με ταξί, αφού της αφαιρέθηκαν η τσάντα και το κινητό, στο ειδικό αυτό τμήμα. Χωρίς να μπορεί να ειδοποιήσει ούτε καν τον σύζυγό της, υποχρεώθηκε να ακούσει το κήρυγμα ενός σεΐχη (σιγουρεύοντας το ότι θα καεί στην κόλαση) και να υπογράψει την ομολογία της. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις φυλακές της Μαλάζ, όπου της αφαίρεσαν τα ρούχα και την υπέβαλαν σε σωματική έρευνα. Κακοποιήθηκε και παρέμεινε υπό κράτηση για έξι ώρες προτού παρέμβει ο σύζυγός της και τη σώσει, κυριολεκτικά.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης, οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα Ηνωμένα Εθνη και πλήθος διανοούμενοι καταγγέλλουν διαρκώς τέτοια «επεισόδια», που στην πραγματικότητα δεν έχουν συχνά αίσιο τέλος.

Στη Σαουδική Αραβία, μια χώρα θεοκρατική στο πετσί της, που κυβερνάται με βάση το Κοράνι, οι κανόνες συμπεριφοράς υπαγορεύονται από τους θρησκευτικούς ηγέτες και επιβάλλονται από τη θρησκευτική αστυνομία.


(Πηγές: «Corriere della Sera», www.amnesty.org.gr, exandas.ert.gr)

This entry was posted on Σάββατο, Φεβρουαρίου 23, 2008 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Εγγραφή σε: Σχόλια ανάρτησης (Atom) .

9 γέλασαν πικρά

Και μόνο η φράση "θρησκευτική αστυνομία", δυο λέξεις τόσο οξύμωρα ταιριασμένες, μου αρκεί για να απηυδήσω με τον κόσμο που ζούμε...

«Επιτροπή για την προώθηση της ηθικής και την πρόληψη των κακών συνηθειών»....ετσι ειναι Λυκε, οι νομοι πηγαζουν απο τις θρησκειες.....!!!
Καλως ορισες.....

θλιψη και οργη....και ολοι εμεις που δηθεν ειμαστε "πολιτισμενοι" δεν κανουμε κατι...ουτε φυσικα οι κυβερνησεις μας...

μα κι εδω σε θεοκρατικο καθεστως δεν ζουμε Παλαλε?
ή
Διαφωνεις?

Ανώνυμος  

Το διάβασα και δυσκολεύομαι να το πιστέψω.
Μπροστά σε τέτοια γεγονότα, θαρρώ ότι η χώρα μας είναι Κομμουνιστική και οι παπάδες μας...Σταλινικοί!

θα τρελαθουμε τελειως!!! εδω ακομα κανουν και το αλλο αηδιαστικο στις γυναικες!!
στην τουρκια , 12 τουρκοι βιασαν 5 γυναικες με σοβαρες επιπτωσεις(ρηξη μητρας κλπ) γιατι τους καλεσαν αρχικα για στριπτιζ σοου, και φυσικα με απολυτα λογικες διαδικασιες δεν τους αγγιξε κανεις προς το παρων και δεν νομιζω ουτε στο μελλον!
θρησκευτικη αστυνομια, θα συμφωνησω με το λυκο!

καλημερα Συνεα...καλημερα Αμελακι....ευτυχως ή δυστυχως...υπαρχουν τα χειροτερα.....για να βλεπουμε οτι ζουμε σε ελευθερο καθεστως.

βρε λου, που χαθηκες... τα παρατησες?

Καλημερα Αμελακι....στο alter ιστολογιο μου....εξηγω τους λογους της απουσιας μου....επεστρεψα τωρα...και ΟΧΙ....δεν τα παρατω...!
Τωρα οι καταστασεις ευνοουν.