Επάγγελμα: Καπνιστής  

Απάντησε χωρίς να ερωτηθεί η Λου



31Μαίου - Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος



Tην σήμερον ημέρα, το κατά τ’ άλλα ευγενές επάγγελμα του καπνιστή, ισοδυναμεί με το επάγγελμα του Εβραίου στη Σαουδική Αραβία, του νέγρου στον Αμερικάνικο Νότο ή έστω με το επάγγελμα του φτωχού σε ναυτικό όμιλο. Φυσικά το κάπνισμα κάνει κακό. Τόσο κακό όσο και η εισπνοή καυσαερίων. Και ενώ το κάπνισμα θεωρείται κακούργημα, παραδόξως πως, ουδείς απαγόρευσε στα εργοστάσια και στα αυτοκίνητα να καπνίζουν σαν αράπηδες.

Το κάπνισμα σκοτώνει, ενδεχομένως. Ο πόλεμος σκοτώνει στα σίγουρα. Και ενώ το κάπνισμα προκαλεί διαμαρτυρίες από τους μη καπνιστές, περιέργως πως ουδείς διαμαρτυρήθηκε σε Ρώσους και Αμερικάνους όταν σκότωναν στο Βιετνάμ, στο Αφγανιστάν, στην Κορέα, στην Καμπότζη, στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ (μελλοντικώς στο Ιράν) και γενικά σε χώρες ων ουκ έστιν αριθμός. Και οι μεν καπνιστές κάνουν κακό στον εαυτό τους για χάρη της απόλαυσης που προσφέρει ο καπνός, οι δε πολεμοχαρείς σκοτώνουν τους άλλους για χάρη της εξουσίας και της δοκιμής των νέων τους όπλων.

Ο καπνός προκαλεί, ίσως, καρκίνο. Καρκίνο προκαλούν, σίγουρα και τα συντηρητικά, τα διάφορα έψιλον, οι πλαστικές τροφές και η μόλυνση της ατμόσφαιρας. Απ όλα τα προαναφερθέντα, μόνο ο καπνός βγήκε στην παρανομία. Φυσικά, ο καπνός ενοχλεί του γύρω απ τον καπνιστή μη καπνιστές. Επίσης και οι πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ και της Γαλλίας ενοχλούν τους γύρω απ αυτούς ειρηνικούς λαούς, τα παρθένα νησιά του Ειρηνικού αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Πρωτοπόροι στην καταδίκη του καπνού, ….ΗΠΑ και Γαλλία. Μόνο κάτι παλαβοί της Green Peace, μ’ ένα τσιγάρο στο στόμα, διαμαρτύρονται κρεμασμένοι στην πλώρη ενός ταλαίπωρου φουσκωτού και προσπαθούν να σταματήσουν τις πλωτές μηχανές που σκοτώνουν και μολύνουν, και είναι φτιαγμένες και οδηγημένες απ τους «πολιτισμένους» αντικαπνιστές.

Είναι πιθανότατο ότι το τσιγάρο προκαλεί καρδιοπάθειες. Το ίδιο και το στρες. Ουδείς απαγόρευσε ή έστω πρότεινε τον περιορισμό της καθημερινής επαγγελματικής φρενίτιδας. Ευτυχώς το υπουργείο προειδοποιεί: «Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία». Δυστυχώς ουδέν υπουργείο προειδοποίησε του πολίτες πως «η ανοησία (το άλφα στερητικό) των πολιτικών ανδρών (το άλφα επίσης στερητικό), βλάπτει την νοημοσύνη των πολιτών». Όσο για εκείνη την επιγραφή που προειδοποιεί πως «ο καπνός προκαλεί στείρωση και ερωτική ανεπάρκεια», … την αγνοώ. Προσωπικά αγοράζω μόνο τα πακέτα των τσιγάρων με τις καρδιοπάθειες και τους καρκίνους. Είμαι ικανός να αλλάξω μάρκα, να καπνίσω ακόμα και Γαλλικά (μπλιάχ!) τσιγάρα, προκειμένου να εξασφαλίσω μία καρδιοπάθεια αντί μίας ανικανότητας.

Οι καπνιστές στην αρχή τη 3ης χιλιετίας είναι πολίτες β’ κατηγορίας και θεωρούνται αποβράσματα, θύματα ενός πάθους. Πράγματι οι επαγγελματίες καπνιστές που δεν μπορούν ν ανοίξουν τα μάτια τους χωρίς ν ανάψουν τσιγάρο, είναι θύματα και εθισμένοι. Το ίδιο βέβαια και οι χοντροί. Απλώς οι μεν είναι εθισμένοι στον καπνό, οι δε στο μπέικον και στη μαρμελάδα. Όμως τα εστιατόρια έχουν διαμορφώσει χώρους – συνήθως δίπλα στις τουαλέτες – για τους καπνιστές ενώ τους χοντρούς τους αφήνουν και κυκλοφορούν ελεύθερα. Τα αεροδρόμια έχουν μαγαζιά που πουλάνε τσιγάρα και πούρα σε τιμές που φτάνουν στον ουρανό (αεροδρόμια γαρ), όμως χώρο για καπνιστές δεν έχουν. Στο αεροδρόμιο της Ταϊλάνδης, οι καπνιστές κλείνονται σε βρόμικα κλουβιά χωρίς εξαερισμό, ενώ η παιδική πορνεία «κλείνεται» σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Ο Αϊνστάιν, ο Φρόυδ, ο Ουάιλντ και οι άλλοι γραφικοί καπνιστές του περασμένου αιώνα γλίτωσαν τον εξευτελισμό χάρη στον θάνατό τους. Ο Μάης του 69 δεν θα επαναληφθεί. Το τσιγάρο απαγορεύτηκε! Ο Ελεύθερος Καβαλάρης Νο 2, δεν θα γυριστεί ποτέ. Υπάρχει καπνοαπαγόρευση. Και όμως! Σ΄ αυτόν τον υποκριτικό κόσμο που κόβει το τσιγάρο και ευλογεί την ντόπα του καυσαερίου και την ντόπα της λαλακίας, που απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και επιτρέπει τα πυρηνικά εργοστάσια στους ίδιους χώρους και τις πυρηνικές δοκιμές σε παρθένα νησιά, που σιχαίνεται τους καπνιστές και ανέχεται τους παιδεραστές, που επισημαίνει τις καταστροφικές συνέπειες του καπνού και εθελοτυφλεί στην τρύπα του όζοντος, ……

Σ΄ αυτό τον κόσμο υπάρχουν ακόμα και σήμερα επαγγελματίες καπνιστές. Αν δέχεστε να πληρώνετε πανάκριβα καπνό κακής ποιότητας, αν δέχεστε να κάθεστε δίπλα στις τουαλέτες των εστιατορίων και να πληρώνετε τα ίδια με τους χοντρούς που κάθονται στις καλύτερες θέσεις, αν δεν σας πειράζει να πληρώνετε έμμεσους φόρους για να πλουτίζουν οι πιτσικόμηδες της πολιτικής, αν δεν σας ενοχλεί να συνεισφέρετε στον πλουτισμό του Αμερικάνικου Μάρλμπορο, αν δεν σας κόφτει που σας χαρατσώνουν αυτοί που δεν σας σέβονται, και αν με άλλα λόγια δεν θέλετε να κάνετε ότι σας λένε οι παπαρολόγοι του καθωσπρεπσμού, τότε συνεχίστε το κάπνισμα, αλλά…..με ρέγουλα κυρίες και κύριοι!

Αν μάλιστα θέλετε να έχετε στιλ, ειδικά οι κυρίες, τότε ρίχτε το στα πούρα Αβάνας. Όχι στα αμερικάνικα και ισπανικά σκατόχορτα που πουλάνε τα περίπτερα στους ψευτοκυριλέδες. Στα γνήσια πούρα. Τα χειροποίητα ή, ακόμα καλύτερα, τα τυλιγμένα στα μπουτάκια παρθένας Κουβανέζας. (λεεεέμε τώρα!)

Εν πάση περιπτώσει, αν το επάγγελμα του καπνιστή ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σας, χέστε τους όλους και καλή σταδιοδρομία.

Συναφή επαγγέλματα: Εγκληματίας, Λεπρός, Φορέας κλπ.

Κίνδυνοι εκ του επαγγέλματος: Καρκίνοι, καρδιοπάθειες και άλλες ασθένειες τις οποίες ούτως ή άλλως παθαίνουν και οι μη καπνίζοντες.

Τυχερά του επαγγέλματος: Ένα τσιγάρο μετά. (όσοι και όσες δεν έχουν απολαύσει αυτό το τσιγάρο δεν ξέρουν τι σημαίνει πήδημα!)


Υ.Γ. Χωρίς να διεκδικώ κορώνες, περιμένω να ζήσω τη στιγμή, στις 1/1/2010, όπου το κάπνισμα θα απαγορευτεί στους δημόσιους κλειστούς χώρους.........δε ξέρω....ίσως να 'ναι και ευκαιρία να το κόψω....ήδη σήμερα σκεφτόμουνα σοβαρά τα κέντρα καπνίσματος....από την άλλη όμως.....δεν παρεμποδίζεται η ελευθερία μου?....κaι ρε παιδιά?....ποιος θα σκεφτεί τη Phillip Morris?????

This entry was posted on Σάββατο, Μαΐου 31, 2008 . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Εγγραφή σε: Σχόλια ανάρτησης (Atom) .

20 γέλασαν πικρά

πολυ ωραια αναρτηση λου μου,
μετα απο 4 χρονια που δουλευω ως καπνιστρια αποφασισα να το κοψω... βεβαια τπτ απλα το εχω ελαττωσει στα 4-5 τσιγαρα τη μερα και αλλες φορες 2...
καλο κουραγιο λου... μπορεις....

Σημερα....εμαθα για το ηλεκτρονικο τσιγαρο Αμελακι.....θα προσπαθησω να κανω το παθος μου digital.....δε σου κρυβω παντως πως ειμαι σε περιοδο περισυλλογης....

Καλη μερα, Καλη βδομαδα, καλο μηνα & Καλο καλοκαιρι.....
Φιλια!!!!!!!!!!

μετα απο 10 χρονια καπνισματος, (δεν καταλαβα ποτε γιατι το ξεκινησα) εχω απο τον δεκεμβρη που το παλευω μεσα μου να το κοψω...και ειμαι σε καλο δρομο!!!και το κανω για μενα ε, καλημερα Λου!

Παθός κι εσυ Παλαλε....ε?
Καλο κουραγιο στη μαχη, σου ευχομαι....ειναι δυσκολη και το ξερεις!

ασχετο
φιλενεδα μπορεις να με πεις πως εβαλες μουσικη στο μπλογκ σου?

Καλημερα Δον Κιχωτη.....καλως ορισες....λιγη δουλιτσα θελει...μπες στο podcast....φτιαξε ενα λογαριασμο....και ανεβασε τις μουσικες σου,θα παιδευτεις λιγο...αλλα δεν ειναι οσο δυσκολο φαινεται

Γέλασα κι εγώ πικρά κι άναψα τσιγάρο.

Είναι τέλεια η γραφή σου.

Αυτο το τσιγαρο που καιει, θα 'ναι το τελευταιο μου?
Δε θα 'ναι Σπυρο.....κι ομως δε ξερω αν χαιρομαι ή αν λυπαμαι.

Λοιπόν, από που να αρχίσω;
1. Έκοψα το τσιγάρο πριν 6 και κάτι χρόνια. Μέχρι τότε ΝΟΜΙΖΑ ότι το τσιγάρο "μετά" ήταν απόλαυση. Είχα βέβαια καταλήξει να καπνίζω πάντα, μετά, πριν, κατά ίσως...
2. Από τότε έγινα άλλος άνθρωπος σε πολλές κατηγορίες: Σεξ, Αντοχή, Να μυρίζεις τα πάντα, Να μη βήχεις... Έγινα φυσικά μανιακός αντικαπνιστής, όπως και αντι- γενικά.
3. Δεν είναι απαραίτητο αυτός που πολεμάει κατά του καπνίσματος να μην πολεμάει και κατά της ρύπανσης, του καυσαερίου αυτοκινήτων, κλπ φοβερά περιβαλλοντικά. Αντιθέτως, δυναμώνει η θέλησή του ΣΕ ΟΛΑ τα άσχημα γύρω...
4. Είναι λάθος να χρησιμοποιούμε το αίσθημα απόλαυσης του καπνιστή για να κάνουμε ότι είναι κάτι όμορφο και καλό. Είναι σωστό να μην συγχέουμε μια ΑΡΡΩΣΤΙΑ με την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
5. Είναι κοινωνικό φαινόμενο, όπως ο αλκοολισμός, τα ναρκωτικά, η μοναξιά των νέων, η έλλειψη οράματος, η αδιαφορία, η φτώχια, κλπ. Σαν τέτοιο, και με το οικονομικό κόστος για το κράτος, μας αφορά όλους.
6. Δεν μπορεί το κάθε υπουργείο να λέει "μην αγχώνεστε γιατί το στρες σκοτώνει" ή "γυμναστείτε γιατί βοηθά την καρδιά". Είτε προειδοποιε ί είτε όχι το κάνει γιατί του το λέει η Ευρωπαϊκή ή άλλη νομοθεσία. Δεν περιμένει κανείς από το κράτος να σώσει τους πολίτες του. Θα είμασταν πολύ μπροστά αν μπορούσε...
7. Σε όποια χώρα πήγα (Ολλανδία, Σουηδία, Γερμανία) και απαγορευόταν το κάπνισμα, εκεί απαγορευόταν και η δημιουργία ΧΥΤΑ για παράδειγμα ή εκεί δινόταν πρόστιμο αν πετούσες τα σκουπίδια σου όπου ήθελες. Είναι η δημιουργία συνείδησης, όχι απαραίτητα η αποστείρωση μυαλού. Ακόμη κι αν κάποιοι το νιώσουν έτσι, ας πρόσεχαν...!
8. Χαίρομαι που στην Ελλάδα όλοι νομίζουν ότι ποτέ δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα γιατί είμαστε χαμένοι. Έτσι θα βοηθηθούμε να αλλάξουμε!! Ακατανόητο; Εντροπία...
9. Ας σταματήσει ο πόλεμος, ο κάθε πόλεμος anyway. Ειρήνη και χωρίς καπνό μπορεί να γίνει...:)
Τα λέμε

Καλως ορισες, Ασωτε μου φιλε......μελετωντας με...ξερεις οτι δε δρεππω δαφνες του ορθου.....ειμαι η ιδια, η αυτοαναιρεση του λογου μου....ηδη....επειδη...το τσιγαρο μου καταντησε αρρωστια....αρχισα να σκεφτομαι τα κεντρα διακοπης καπνισματος.....επικροτησα την αποφαση του Υπουργειου να χορηγησει δωρεαν φαρμακα στους πασχοντες.....ειμαι ομως ακομη στο απεναντι απο σενα μετεριζι.....ισως να ψαχνω λογους σαν και τους δικους σου να πιαστω.....οπως και να 'χει....καιρο ειχαμε να τα πουμε.....χαιρομαι που μου εγραψες....
Καλο σου βραδυ, ελευθερε Αγγελε!!!

Ανώνυμος  

Αξιότιμε κύριε Αβραμόπουλε,
Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την απόφασή σας για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους.

Είναι κάτι που το περιμέναμε πολύ καιρό να γίνει. Όμως δεν έχω καταλάβει, γιατί το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2008. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Η ομαδική ψυχοθεραπεύτρια Χριστίνα Τερλίδου είναι μανιώδης καπνίστρια και κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών καπνίζει με τη σέσουλα. Ούτε πάει το μυαλό της στην ανάγκη ή τη στοιχειώδη υποχρέωση να ζητήσει την άδεια των ασθενών της.

Το «...ιατρείο» της μυρίζει τσιγαρίλα.

Άν η ισχύς της απόφασής σας για την απαγόρευση του καπνίσματος άρχισε από τώρα, θα μπορούσαν ορισμένες δυσμενείς συνέπειες να μετριαστούν.

Κύριε Αβραμόπουλε,

Γιατί καθυστερείτε την εφαρμογή της αντικαπνιστικής απόφασής σας; Επειδή φοβάστε μήπως σας φάνε οι Ελληνάρες, οι τσαμπουκάδες, και αφήνετε την ισχύ της απόφασή σας για να την υποστούνε οι διάδοχοί σας που θα είναι στην εξουσία το 2010 και θα δεχτούν τις ύβρεις, τους προπηλακισμούς και την οργή των ελληναράδων τσαμπουκάδων που μπορούν να ανεβάσουν και να κατεβάσουν κυβερνήσεις για να μην κόψουν το κάπνισμα;

Αμα με λεγανε Αβραμοπουλο....δε θα σου απαντουσα Ανωνυμε φιλε....σαν γνησιος Ελληναρας πολιτικος....ως Λου ομως....ενα εχω να σου πω....απλα ειμαι αρρωστη....και με ποναει...ουτε στους Ελληναρες ανηκω....ουτε στους τσαμπα μαγκες.
Απλα καπνιζω....και καπνιζω παθολογικα.
Πολλοι φιλοι μου, λενε οτι αυτο το μετρο δε θα μπορεσει να τεθει σε ισχυ...εγω ομως ξερω οτι θα ισχυσει....και προσπαθω να αναλογιστω τη θεση μου.
Τι σημερα, τι αυριο, τι τωρα......σημασια θα ειχε να το εκοβα....τα υπολοιπα ειναι απλως λεπτομερειες.
Καλο σου βραδυ, Ανωνυμε φιλε!

Οι 25 στους 100 καπνιστές πεθαίνουν πρόωρα!
(από αυτοκινητιστικό δυστύχημα...)
Καλή σου μέρα.

Καλωςηρθες και παλι Spy.....σε ευχαριστω για το λινκ....θα τα λεμε.....γιατι εγω ανηκω στο υπολοιπο 75%, που δεν εχει αυτοκινητο.......

Πες τα χρυσοσυομη, που το'χουμε βρει τωρα και για ολα τα κακα της μοιρας μας φταιει το τσιγαρο και οχι ο θανατος που μας ποτιζουν και μας ταϊζουν καθημερινα!

Καλωσορισες Πεταλουδα, και καλημερα.Σις δυο ωρες που ειμαι ξυπνια εχω κανει μισο πακετο τσιγαρα, το τελευταιο δε, μετα την αναγνωση του σχολιου σου, ητανε απολαυστικο.

Ευχαριστω για την αλληλεγγυη.....
Να 'σαι καλα φιλεναδα!!!

Μισο πακετοσε 2 ωρες; Οπα, μην το παρακανεις κι εσυ...ειπαμε "παν μετρον αριστον"!

Παν μετρον αριστον?
Μα για ονομα, Πεταλουδα μου......
οι νομοι ειναι για να τους καταργεις!!!

Ανώνυμος  

Λου συγχαρητήρια. Αν και καπνιστης, διαβασα μια απο τις πιο γελοιες αναρτησεις της blogoσφαιρας σημερα....Τη δική σου εννοω.
Ασυναρτητες συγκρισεις, παραλληλισμοι ανομοιων πραγματων, λογοδιάροια ανευ ουσιας κλπ κλπ.
Αnyway και τα σκουπιδια εχουν καποιο λογο υπαρξης...
Καλο σου βραδυ και καπνιζε οσο πιο πολύ μπορείς.

Καλησπερα, Analyzer......
Τα σκουπιδια, το διχως αλλο.....εχουν λογο υπαρξης σημερα....σ' ευχαριστω που το επισημανες.
Να σε ευχαριστησω, επισης.....που καταδεχτηκες να ασχοληθεις , να τονισω μονο, οτι το κειμενο δεν ειναι δικο μου, αλλα κι αυτο οπως και αλλα πολλα, κλεμμενο....(υπαρχουν βλεπεις και οι τυποι, που κλεβουν απο τα σκουπιδια).
Το βασικοτερο ολων, να σε ευχαριστησω, για την προτροπη σου, να καπνιζω οσο πιοτερο, μπορω (δειχνεις ηθος και ουδετεροτητα).

Αντευχομαι με τη σειρα μου, να μεινεις, οσο μπορεις περισσοτερο, μακρια απο τα σκουπιδια, και κοψε το καπνισμα οσο γρηγοροτερα, μπορεις.

Καλο σου βραδυ!!!

Υ.Γ. Να προσπαθησω να γινω καλυτερη???????